Wednesday, October 15, 2014

Pejam celik hari ni dah cabaran hari ke 5. Tajuk kali ini adalah Menu Masakan Homemade Saya dan saya sangat gembira nak berkongsi resepi kali ini.
Sejak dua menjak saya join group FB tentang masak-memasak ni, graf keseronokan di dapur semakin meningkat. Asal ada resepi baru yang Nampak lazat je, mesti saya nak cuba. Untuk topickkali ini, saya ingin berkongsi dengan semua bagaimana menyediakan Cheesy Chicken Meatball yang sangat lazat dan mengecurkan liur melihatkan lelehan keju..hihihi..

Resepi  Cheesy Chicken Meatball Homemade

Bahan-bahannya
15-20 ketul bebola ayam (saya buat sendiri..homemade gitew..nanti saya kongsi cara buat yer)
3 ketul sosej (dipotong bulat)
Sos Carbonara cap Prego
Whipping Cream
Bawang Holland (dipotong dadu)
Cauliflower
Capsicum Merah & Hijau (lada benggala)
Cheddar Cheese & Mozarella Cheese
Sedikit Olive Oil (untuk menumis)
Bahan-bahannya. Simple je kan?

Cara-cara memasak :
  • Panaskan non frying pan.
  • Tumis bawang Holland hingga bertukar warna keemasan.
  • Masukkan Whipping Cream dan Sos Carbonara ke dalamnya. Kacau hingga agak-agak mendidih.
  • Kemudian masukkan chicken meatball, sosej, cauliflower dan capsicum. Kacau rata sehingga separuh masak. Tutup api dan ketepikan sebentar.
  • Sementara itu, sapu dalaman loyang pembakar dengan sedikit butter.
  • Tuang separuh bahan-bahan yang dimasak tadi ke dalam loyang.
  • Lapiskan dengan beberapa keping Cheedar Cheese.
  • Ulang proses ini dengan separuh lagi bahan-bahan yang dimasak. Tutup permukaannya dengan beberapa keeping Cheedar Cheese.
  • Akhir sekali taburkan Mozarella Cheese hingga menutupi permukaan bekas. Lagi banyak cheese, lagi sedap kan :)
  • Bakar selama 20 hingga 25 minit dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180-200 C (api atas bawah)
  • SIAP untuk dihidang dan dimakan.

Step By Step menyediakannya
  
lagi dan lagi

.
..
...
....
......
........
..........
Hasil akhir
Tadaaaaaaa..beginilah rupanya

Jomla cuba!! sekali makan pasti nak lagi tau :)

Anda juga mungkin berminat untuk mencuba:
***********************************************************************************************

Sekiranya anda berminat untuk cuba produk Shaklee, boleh hubungi saya:
Puan Fazni Muhamad Puad
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!

resepi

Cheesy Chicken Meatball Sedap Lagi Lazat! Cabaran 7 Hari Entry : Day 5

Posted by DazzlingVitamin  |  3 comments

Pejam celik hari ni dah cabaran hari ke 5. Tajuk kali ini adalah Menu Masakan Homemade Saya dan saya sangat gembira nak berkongsi resepi kali ini.
Sejak dua menjak saya join group FB tentang masak-memasak ni, graf keseronokan di dapur semakin meningkat. Asal ada resepi baru yang Nampak lazat je, mesti saya nak cuba. Untuk topickkali ini, saya ingin berkongsi dengan semua bagaimana menyediakan Cheesy Chicken Meatball yang sangat lazat dan mengecurkan liur melihatkan lelehan keju..hihihi..

Resepi  Cheesy Chicken Meatball Homemade

Bahan-bahannya
15-20 ketul bebola ayam (saya buat sendiri..homemade gitew..nanti saya kongsi cara buat yer)
3 ketul sosej (dipotong bulat)
Sos Carbonara cap Prego
Whipping Cream
Bawang Holland (dipotong dadu)
Cauliflower
Capsicum Merah & Hijau (lada benggala)
Cheddar Cheese & Mozarella Cheese
Sedikit Olive Oil (untuk menumis)
Bahan-bahannya. Simple je kan?

Cara-cara memasak :
  • Panaskan non frying pan.
  • Tumis bawang Holland hingga bertukar warna keemasan.
  • Masukkan Whipping Cream dan Sos Carbonara ke dalamnya. Kacau hingga agak-agak mendidih.
  • Kemudian masukkan chicken meatball, sosej, cauliflower dan capsicum. Kacau rata sehingga separuh masak. Tutup api dan ketepikan sebentar.
  • Sementara itu, sapu dalaman loyang pembakar dengan sedikit butter.
  • Tuang separuh bahan-bahan yang dimasak tadi ke dalam loyang.
  • Lapiskan dengan beberapa keping Cheedar Cheese.
  • Ulang proses ini dengan separuh lagi bahan-bahan yang dimasak. Tutup permukaannya dengan beberapa keeping Cheedar Cheese.
  • Akhir sekali taburkan Mozarella Cheese hingga menutupi permukaan bekas. Lagi banyak cheese, lagi sedap kan :)
  • Bakar selama 20 hingga 25 minit dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180-200 C (api atas bawah)
  • SIAP untuk dihidang dan dimakan.

Step By Step menyediakannya
  
lagi dan lagi

.
..
...
....
......
........
..........
Hasil akhir
Tadaaaaaaa..beginilah rupanya

Jomla cuba!! sekali makan pasti nak lagi tau :)

Anda juga mungkin berminat untuk mencuba:
***********************************************************************************************

Sekiranya anda berminat untuk cuba produk Shaklee, boleh hubungi saya:
Puan Fazni Muhamad Puad
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!

10:07:00 PM Share:
Cuti sekolah sememangnya saat-saat yang saya tunggu sewaktu saya masih bergelar pelajar. Apabila bercakap tentang cuti, wajah pasti berseri-seri. Cuti memang seronok kerana inilah saat yang dinanti untuk membolehkan saya meluangkan masa bersama keluarga tersayang di samping dapat melepaskan keletihan dan tekanan yang dihadapi di sekolah.
Perancangan cuti perlu dilakukan seawal yang boleh supaya apa yang kita rancangkan akan berjalan dengan lancar. 

Di sini saya lampirkan JADUAL  CUTI PERSEKOLAHAN 2015 SELURUH NEGERI DI MALAYSIA untuk menyenangkan ibu bapa merangka aktiviti untuk anak-anak yang bersekolah sepanjang cuti sekolah tahun hadapan.




Selamat Merancang Cuti!


Baca juga :



==================================
Ingin mendapatkan produk Shaklee?



Puan Fazni Muhamad Puad


019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


takwin cuti sekolah

CUTI PERSEKOLAHAN 2015 DAN JADUAL PENGGAL PERSEKOLAHAN SELURUH NEGERI DI MALAYSIA

Posted by DazzlingVitamin  |  3 comments

Cuti sekolah sememangnya saat-saat yang saya tunggu sewaktu saya masih bergelar pelajar. Apabila bercakap tentang cuti, wajah pasti berseri-seri. Cuti memang seronok kerana inilah saat yang dinanti untuk membolehkan saya meluangkan masa bersama keluarga tersayang di samping dapat melepaskan keletihan dan tekanan yang dihadapi di sekolah.
Perancangan cuti perlu dilakukan seawal yang boleh supaya apa yang kita rancangkan akan berjalan dengan lancar. 

Di sini saya lampirkan JADUAL  CUTI PERSEKOLAHAN 2015 SELURUH NEGERI DI MALAYSIA untuk menyenangkan ibu bapa merangka aktiviti untuk anak-anak yang bersekolah sepanjang cuti sekolah tahun hadapan.




Selamat Merancang Cuti!


Baca juga :



==================================
Ingin mendapatkan produk Shaklee?



Puan Fazni Muhamad Puad


019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


9:21:00 AM Share:

Tuesday, October 14, 2014

Vitamin Shaklee buatkan saya terjebak hingga ke hari ini. Kisah ini bermula semasa dalam pantang anak pertama lagi sebenarnya. Saya beli set trial menyusu dari seorang kawan sekolej di Uni. Set menyusu ni terdiri daripada Vitalea, Vit C, B Complex, Osteomatrix dan Alfafa.
 
 
Vitamin pertama saya
 
 
Saya dipengaruhi oleh konon-kononnya bila makan vitamin, susu mencurah-curah la..tapi mujurla saya sedar kalau setakat makan vitamin macam makan nasi, pam tak konsisten, jangan harap la. Walapun begitu, saya tetap makan sehari je vitamin, skip makan 2 3 hari. Set trial sepatutnya untuk habiskan dalam masa sebulan tapi saya ambil masa hamper dua bulan..hihii.. Cerita saya dan vitamin Shaklee tamat macam tu sahaja. Boleh saya katakan rugi jugala saya makan main-main je..Kesan yang baik tu, saya lambat dapat. Walaupun begitu, saya teruskan aktiviti mengepam dan menyusu mengikut supply dan demand. Alhamdulillah, susu semakin hari semakin banyak dan saya berjaya membuat stok yang sangat banyak dalam pantang. Syukur rezeki anak sulung berterusan hinggalah saya disahkan mengandung kali kedua.
 
 
 
Stok semasa berpantang
 
 
 
Episod cinta saya dengan Shaklee sebenar-benarnya bermula dengan pengambilan ESP sepanjang tempoh mengandung kali kedua ni. Sejak awal mengandung saya mencari-cari produk yang boleh saya amik setiap hari dan mudah disediakan. Pagi-pagi saya tak suka makan sangat tapi bila dah mengandung ni perut cepat sangat rasa lapar dan menggigil.  Senang cerita nak prepare tu ala-ala SHAKE ON THE GO jela...mudah disediakan, cepat kenyang. Pencarian ni membawa pertemuan saya dengan ESP. Sejak dari itu, setiap hari saya tidak lupa mengambil ESP sebelum sarapan. Buat pengetahuan semua, proses mengandung anak kedua ni sangatlah mengembirakan. Ini kerana saya langsung tidak merasa letih, penat walaupun seharian saya berulang alik dari Putrajaya ke Hospital Kuala Lumpur untuk bekerja, Bayangkan dengan perjalanan yang menempuh keadaan TRAFIK yang sentiasa SESAK (tersangkut dalam traffic jammed 2-3 jam setiap hari adalah perkara biasa), memandu KERETA MANUAL, SEDANG MENGANDUNG dan dalam masa yang sama MASIH MENYUSU anak sulung, perjalanan jauh ke tempat kerja ni sememangnya mencabar kekuatan tubuh saya. Alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung hingga bersalin saya sentiasa sihat. Memang takder la bengkak-bengkak kaki, sakit pinggang macam pengalaman mengandung anak pertama. Walaupun saya dah mula sukakan Shaklee, tapi hati saya masih belum terbuka untuk join jadi ahli..lambat sungguh la hai... :)
 
Inilah sebenarnya cinta hati Shaklee saya :)
 
 
 
 
 
Kepercayaan saya terhadap produk Shaklee diteruskan dengan mengambil set berpantang pula. Untuk anak kedua ini, saya hanya bergnatung 100% pada Vitamin-vitamin Shaklee untuk membantu memulihkan tubuh saya selama tempoh berpantang. Ditambah pula dengan keadaan baby yang ada jaundice, saya tak berani la mengambil jamu-jamu seperti anak sulung dahulu. Terima kasih pada kawan baik saya, Nurru Adila sebab pujuk saya supaya cuba berpantang sepenuhnya dengan Shaklee.
 
"Terima kasih Dilla sebab sponsor set berpantang saya selama sebulan".
 
Akhirnya saya terbuka hati untuk join jadi ahli dan terus makan vitamin-vitamin Shaklee hingga ke hari ini. Boleh dikatakan lebih dari separuh produk Shaklee saya dah cuba. Kesannya memang superb jika kita konsisten setiap hari.
 


Akhirnya saya gembiranyaaaaaa

 
 
So kepada cik puan tuan yang masih belum mencuba keBESTan vitamin Shaklee, boleh la memulakan langkah pertama. Pilih vitamin-vitamin yang sesuai dengan keperluan tubuh badan kita. saya berani jamin, Sekali cuba, terus akan jatuh cinta. PERCAYALAH :)
 
 
 
Nak cuba? Hubungi saya,
 
Puan Fazni Muhamad Puad
 
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


 

Berminat menjadi AHLI SHAKLEE -------->> KLIK SINI
Nak baca Entry Day 2 saya? --------->> KLIK SINI
 
 
Set Menyusu

Cabaran 7 Hari Entry | Day 4 | Vitamin pertama Shaklee yang buat saya terjebak hingga hari ini. Sekali cuba terus jatuh cinta

Posted by DazzlingVitamin  |  1 comment

Vitamin Shaklee buatkan saya terjebak hingga ke hari ini. Kisah ini bermula semasa dalam pantang anak pertama lagi sebenarnya. Saya beli set trial menyusu dari seorang kawan sekolej di Uni. Set menyusu ni terdiri daripada Vitalea, Vit C, B Complex, Osteomatrix dan Alfafa.
 
 
Vitamin pertama saya
 
 
Saya dipengaruhi oleh konon-kononnya bila makan vitamin, susu mencurah-curah la..tapi mujurla saya sedar kalau setakat makan vitamin macam makan nasi, pam tak konsisten, jangan harap la. Walapun begitu, saya tetap makan sehari je vitamin, skip makan 2 3 hari. Set trial sepatutnya untuk habiskan dalam masa sebulan tapi saya ambil masa hamper dua bulan..hihii.. Cerita saya dan vitamin Shaklee tamat macam tu sahaja. Boleh saya katakan rugi jugala saya makan main-main je..Kesan yang baik tu, saya lambat dapat. Walaupun begitu, saya teruskan aktiviti mengepam dan menyusu mengikut supply dan demand. Alhamdulillah, susu semakin hari semakin banyak dan saya berjaya membuat stok yang sangat banyak dalam pantang. Syukur rezeki anak sulung berterusan hinggalah saya disahkan mengandung kali kedua.
 
 
 
Stok semasa berpantang
 
 
 
Episod cinta saya dengan Shaklee sebenar-benarnya bermula dengan pengambilan ESP sepanjang tempoh mengandung kali kedua ni. Sejak awal mengandung saya mencari-cari produk yang boleh saya amik setiap hari dan mudah disediakan. Pagi-pagi saya tak suka makan sangat tapi bila dah mengandung ni perut cepat sangat rasa lapar dan menggigil.  Senang cerita nak prepare tu ala-ala SHAKE ON THE GO jela...mudah disediakan, cepat kenyang. Pencarian ni membawa pertemuan saya dengan ESP. Sejak dari itu, setiap hari saya tidak lupa mengambil ESP sebelum sarapan. Buat pengetahuan semua, proses mengandung anak kedua ni sangatlah mengembirakan. Ini kerana saya langsung tidak merasa letih, penat walaupun seharian saya berulang alik dari Putrajaya ke Hospital Kuala Lumpur untuk bekerja, Bayangkan dengan perjalanan yang menempuh keadaan TRAFIK yang sentiasa SESAK (tersangkut dalam traffic jammed 2-3 jam setiap hari adalah perkara biasa), memandu KERETA MANUAL, SEDANG MENGANDUNG dan dalam masa yang sama MASIH MENYUSU anak sulung, perjalanan jauh ke tempat kerja ni sememangnya mencabar kekuatan tubuh saya. Alhamdulillah, sepanjang tempoh mengandung hingga bersalin saya sentiasa sihat. Memang takder la bengkak-bengkak kaki, sakit pinggang macam pengalaman mengandung anak pertama. Walaupun saya dah mula sukakan Shaklee, tapi hati saya masih belum terbuka untuk join jadi ahli..lambat sungguh la hai... :)
 
Inilah sebenarnya cinta hati Shaklee saya :)
 
 
 
 
 
Kepercayaan saya terhadap produk Shaklee diteruskan dengan mengambil set berpantang pula. Untuk anak kedua ini, saya hanya bergnatung 100% pada Vitamin-vitamin Shaklee untuk membantu memulihkan tubuh saya selama tempoh berpantang. Ditambah pula dengan keadaan baby yang ada jaundice, saya tak berani la mengambil jamu-jamu seperti anak sulung dahulu. Terima kasih pada kawan baik saya, Nurru Adila sebab pujuk saya supaya cuba berpantang sepenuhnya dengan Shaklee.
 
"Terima kasih Dilla sebab sponsor set berpantang saya selama sebulan".
 
Akhirnya saya terbuka hati untuk join jadi ahli dan terus makan vitamin-vitamin Shaklee hingga ke hari ini. Boleh dikatakan lebih dari separuh produk Shaklee saya dah cuba. Kesannya memang superb jika kita konsisten setiap hari.
 


Akhirnya saya gembiranyaaaaaa

 
 
So kepada cik puan tuan yang masih belum mencuba keBESTan vitamin Shaklee, boleh la memulakan langkah pertama. Pilih vitamin-vitamin yang sesuai dengan keperluan tubuh badan kita. saya berani jamin, Sekali cuba, terus akan jatuh cinta. PERCAYALAH :)
 
 
 
Nak cuba? Hubungi saya,
 
Puan Fazni Muhamad Puad
 
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


 

Berminat menjadi AHLI SHAKLEE -------->> KLIK SINI
Nak baca Entry Day 2 saya? --------->> KLIK SINI
 
 

11:18:00 PM Share:
Fuhhhh!! Entry yang paling simple nak tulis ni. Apa yang ada dalam handbag saya? Erm, setiap lokasi tertentu, saya akan bawa beg yang berlainan kerana harta karun di dalamnya perlu disesuaikan dengan lokasi dan tujuan. Untuk kali ni, saya nak selongkar handbag opis sebab masa tulis entry ni saya baru balik kerja.
 
Jom, cekiiidout!
 
 
 
Bahan-bahan dalam handbag saya terdiri daripada
 
1) Wrislet (tempat simpan segala mak nenek kad, duit, resit shopping)
2) Motor Pam Susu brand Medela (dah lebih 3 tahun saya usung pam ni ke mana sahaja since anak sulung. Nowmasih fully breastfeed anak kedua yang berumur 1 tahun 6 bulan)
3) Charger henpon S4 (bateri asiq kong je sebab xpernah off data & wifi)
4) Kotak Vitamin Shaklee ( supaya xlupa nak makan vitamin ikut time)
5) Handphone cap Samsung S4
6) Lip Balm brand Mary Kay & Tinted Lipbalm brand Lip Ice (bibir saya ni sangat la sensitif. silap guna lipstick, memang abis la mengelupas. so 2 ketul ni jela yang bibir saya nak bertolak ansur)

Beg makeup memang tak pernah bawa pi opis. Bersolek pagi2 nak pi kerja jela..lepas solat pakai bedak baby yang ada kt opis je..senang kan?
 
**gambar hp xder la sebab saya guna untuk snap gambar kat bawah ni kan :)
 
 
Sikit je kan? Walaupun takder barang sangat, saya tetap xjumpa cari kunci kereta kat dalam beg ni..hihi. Ini jela yang saya usung pergi keje setiap hari. Tapi kalau selongkar handbag keluar jalan ngan anak-anak, lain pula bahan-bahan kat dalamnya. Lagi macam2 kat dalam tu macam tisu basah, getah ikat rambut, mainan, stok makanan dan serba mak nenek lain lagi la:)


Tak sabar nak share entry Day 4..kalau nak tau pasal apa lak, tungguuuuu naaa.
 
 
 

Nak dapatkan Shaklee?
Hubungi saya
Fazni Fahmi
019-2667817
COD Putrajaya, Putrajaya Sentral, Cyberjaya, Seri Kembangan, Dengkil
Penghantaran ke seluruh Malaysia
Vitamin C

Cabaran Entry 7 Hari Day 3 Harta Karun dalam Handbag Saya :)

Posted by DazzlingVitamin  |  No comments

Fuhhhh!! Entry yang paling simple nak tulis ni. Apa yang ada dalam handbag saya? Erm, setiap lokasi tertentu, saya akan bawa beg yang berlainan kerana harta karun di dalamnya perlu disesuaikan dengan lokasi dan tujuan. Untuk kali ni, saya nak selongkar handbag opis sebab masa tulis entry ni saya baru balik kerja.
 
Jom, cekiiidout!
 
 
 
Bahan-bahan dalam handbag saya terdiri daripada
 
1) Wrislet (tempat simpan segala mak nenek kad, duit, resit shopping)
2) Motor Pam Susu brand Medela (dah lebih 3 tahun saya usung pam ni ke mana sahaja since anak sulung. Nowmasih fully breastfeed anak kedua yang berumur 1 tahun 6 bulan)
3) Charger henpon S4 (bateri asiq kong je sebab xpernah off data & wifi)
4) Kotak Vitamin Shaklee ( supaya xlupa nak makan vitamin ikut time)
5) Handphone cap Samsung S4
6) Lip Balm brand Mary Kay & Tinted Lipbalm brand Lip Ice (bibir saya ni sangat la sensitif. silap guna lipstick, memang abis la mengelupas. so 2 ketul ni jela yang bibir saya nak bertolak ansur)

Beg makeup memang tak pernah bawa pi opis. Bersolek pagi2 nak pi kerja jela..lepas solat pakai bedak baby yang ada kt opis je..senang kan?
 
**gambar hp xder la sebab saya guna untuk snap gambar kat bawah ni kan :)
 
 
Sikit je kan? Walaupun takder barang sangat, saya tetap xjumpa cari kunci kereta kat dalam beg ni..hihi. Ini jela yang saya usung pergi keje setiap hari. Tapi kalau selongkar handbag keluar jalan ngan anak-anak, lain pula bahan-bahan kat dalamnya. Lagi macam2 kat dalam tu macam tisu basah, getah ikat rambut, mainan, stok makanan dan serba mak nenek lain lagi la:)


Tak sabar nak share entry Day 4..kalau nak tau pasal apa lak, tungguuuuu naaa.
 
 
 

Nak dapatkan Shaklee?
Hubungi saya
Fazni Fahmi
019-2667817
COD Putrajaya, Putrajaya Sentral, Cyberjaya, Seri Kembangan, Dengkil
Penghantaran ke seluruh Malaysia

4:23:00 PM Share:

Sunday, October 12, 2014

Hello semua! Bertemu lagi dalam cabaran hari ke 2, Percutian Idaman Saya. Hmmm, banyak sebenarnya tempat percutian yang diimpikan. Saya adalah seorang yang sangat suka melancong walaupun sepanjang hidup saya hanya berpeluang melawat ke 4 Negara sahaja iaitu Jepun, India, China dan Hong Kong. Tak banyak tempat pon lagi yang saya pernah sampai..hihihi..Bila tanya incik hubby mana nak pergi bercuti lepas ni, cepat je dia jawab nak pergi Jepun. Saya tanya dia, "kenapa u nak pergi sana"? .."sebab kat sana macam best je"..hahaha..boleh lak itu jawapan dia bagi.
 
Kalau tanya saya pula kenapa saya nak juga ke Jepun, mesti saya akan jawab saya tak puas masa pergi sana dulu. Saya xsempat nak merayap ke banyak tempat sebab masa yang suntuk. Ye la, bila pergi ada urusan kerja, masa nak berjalan-jalan tu terhad sangat. Dulu saya sempat pergi ke Gunma dan Tokyo je. So kalau ada rezeki nanti saya masih nak ke Tokyo semula dan ke Osaka serta Kyoto.
 
Jika dahulu saya pergi pada musim sejuk, xberapa nak best sebab of course la sejuk kan. Lecehla kena pakai segala winter coat dengan gloves lagi. Berat badan je nak berjalan..hahaha. Kalau boleh nanti nak pergi musim bunga Sakura la pulak. Saya dah berangan nak 'berkelah' di bawah pokok dikelilingi bunga Sakura  yang mekar cantik je. Sambil-sambil menganyam kisah masa depan dengan sang suami, alangkah romantisnya (sila jangan muntah yer..hihi).
 
 
 
sungguh menenangkan jiwa dikelilingi bunga sakura yang sangat cantik
 
 
 
Dalam kunjungan dahulu, saya tak sempat nak ke Disneyland Tokyo, so kali ni saya akan pastikan saya berjaya ke sana. Syok kot spend time kat dalam tu, boleh berangan jadi kanak-kanak semula. Pengalaman kat Disneyland Hong Kong dulu, membuatkan saya rasa nak pergi lagi ke tempat macam ni. Serius saya rasa enjoy sangat berada dalam dunia fantasi, boleh berangan macam 'princess' dan macam nak jadi kanak-kanak sampai bila-bila (adoi...macam iklan kat tv lak)
 




 
 
 
 Selain dari tu saya teringin nak ke Osaka, boleh tengok Istana Osaka. Cantik la istana ni, saya suka! Sungguh klasik, terbayang-bayang tinggal kat dalam ni :)



Cantiknyaaaaaaa..tengok real lagi best :)




Saya juga nak ke Kyoto sebab nak naik Sagano Romantic Train. kalau nak tau apa ni, sila gugel yer :)
 
 
Pemandangan menerusi tingkap keretapi
 

Cukuplah sampai di sini dahulu. Kalau nak ceritakan tempat percutian idaman saya, banyak lagi la..hihihi..bebila free nanti saya nak kongsikan pula pengalaman saya berada di negara-negara yang pernah sayan kunjungi. Bak kata orang-orang dahulu..jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman.


Jumpa lagi nanti di Entry Day 3. Jika belum baca entry Day 1 saya, boleh lak klik kat SINI.
Bye-bye.
 
 
 ===========================================================
 

 Nak dapatkan apa saja produk Shaklee? Hubungi saya, 

 
Puan Fazni Muhamad Puad


019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


 
 
 
 
 
 
 
 
Pengedar SHAKLEE Putrajaya

Cabaran 7 Hari Entry | Day 2 | Percutian Idaman Saya

Posted by DazzlingVitamin  |  No comments

Hello semua! Bertemu lagi dalam cabaran hari ke 2, Percutian Idaman Saya. Hmmm, banyak sebenarnya tempat percutian yang diimpikan. Saya adalah seorang yang sangat suka melancong walaupun sepanjang hidup saya hanya berpeluang melawat ke 4 Negara sahaja iaitu Jepun, India, China dan Hong Kong. Tak banyak tempat pon lagi yang saya pernah sampai..hihihi..Bila tanya incik hubby mana nak pergi bercuti lepas ni, cepat je dia jawab nak pergi Jepun. Saya tanya dia, "kenapa u nak pergi sana"? .."sebab kat sana macam best je"..hahaha..boleh lak itu jawapan dia bagi.
 
Kalau tanya saya pula kenapa saya nak juga ke Jepun, mesti saya akan jawab saya tak puas masa pergi sana dulu. Saya xsempat nak merayap ke banyak tempat sebab masa yang suntuk. Ye la, bila pergi ada urusan kerja, masa nak berjalan-jalan tu terhad sangat. Dulu saya sempat pergi ke Gunma dan Tokyo je. So kalau ada rezeki nanti saya masih nak ke Tokyo semula dan ke Osaka serta Kyoto.
 
Jika dahulu saya pergi pada musim sejuk, xberapa nak best sebab of course la sejuk kan. Lecehla kena pakai segala winter coat dengan gloves lagi. Berat badan je nak berjalan..hahaha. Kalau boleh nanti nak pergi musim bunga Sakura la pulak. Saya dah berangan nak 'berkelah' di bawah pokok dikelilingi bunga Sakura  yang mekar cantik je. Sambil-sambil menganyam kisah masa depan dengan sang suami, alangkah romantisnya (sila jangan muntah yer..hihi).
 
 
 
sungguh menenangkan jiwa dikelilingi bunga sakura yang sangat cantik
 
 
 
Dalam kunjungan dahulu, saya tak sempat nak ke Disneyland Tokyo, so kali ni saya akan pastikan saya berjaya ke sana. Syok kot spend time kat dalam tu, boleh berangan jadi kanak-kanak semula. Pengalaman kat Disneyland Hong Kong dulu, membuatkan saya rasa nak pergi lagi ke tempat macam ni. Serius saya rasa enjoy sangat berada dalam dunia fantasi, boleh berangan macam 'princess' dan macam nak jadi kanak-kanak sampai bila-bila (adoi...macam iklan kat tv lak)
 




 
 
 
 Selain dari tu saya teringin nak ke Osaka, boleh tengok Istana Osaka. Cantik la istana ni, saya suka! Sungguh klasik, terbayang-bayang tinggal kat dalam ni :)



Cantiknyaaaaaaa..tengok real lagi best :)




Saya juga nak ke Kyoto sebab nak naik Sagano Romantic Train. kalau nak tau apa ni, sila gugel yer :)
 
 
Pemandangan menerusi tingkap keretapi
 

Cukuplah sampai di sini dahulu. Kalau nak ceritakan tempat percutian idaman saya, banyak lagi la..hihihi..bebila free nanti saya nak kongsikan pula pengalaman saya berada di negara-negara yang pernah sayan kunjungi. Bak kata orang-orang dahulu..jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman.


Jumpa lagi nanti di Entry Day 3. Jika belum baca entry Day 1 saya, boleh lak klik kat SINI.
Bye-bye.
 
 
 ===========================================================
 

 Nak dapatkan apa saja produk Shaklee? Hubungi saya, 

 
Puan Fazni Muhamad Puad


019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


 
 
 
 
 
 
 
 

12:01:00 AM Share:

Friday, October 10, 2014

Hi semua! Sebenarnya cabaran ni dah bermula beberapa hari yang lepas. Tapi saya baru nak kejar keretapi yang terlepas..hihi..So tajuk pertama untuk hari pertama cabaran ini adalah Fakta Menarik Tentang Saya. Jom kita tengok apa fakta tentang saya yang orang lain mungkin tidak tahu :)


Fakta#1

Ibu jari kanan saya tak sama dengan ibu jari kiri saya. Kenapa? tak percaya? Meh tengok gambar kat bawah ni. Apa yang korang nampak?



Pengedar Shaklee Putrajaya, Cyberjaya



Sebenarnya ramai juga kawan-kawan dari zaman sekolah saya yang xperasan pun dengan kelainan ibu jari saya ni. Ibu jari saya ni kalau sekali pandang macam bentuk LOVE tau :). .Ibu jari saya ni bertulang tapi takder sendi untuk nak bengkok..korang ingat lagi tak masa umur 12 tahun dahulu kita kena buat IC yang gambar hitam putih tu? Dekat bahagian belakang IC tu kita kena cap kedua-dua belah ibu jari. Ibu jari kiri saya normal, kanan istimewa.. so bila dah siap IC tu, Pegawai Jabatan Pendaftaran cakap kat saya, "adik, kalau saya tengok sekali imbas kan nampak macam huruf I (ibu jari kiri), bentuk love (ibu jari kanan)..jadinya I LOVE ..... hahaha...saya gelak jela.

Tu belum orang-orang lain yang saya jumpa sepanjang hidup..Bila diaorang perasan jari saya ni lain dari yang lain, syok pula pakat-pakat minta saya bagi nombor. nak pi tikam kot2 boleh menang hadiah.. kata mereka jari saya ni banyak ONG!! (rakan-rakan non muslim la ni)...adoi..memang sabar jela...kikiki

Bila saya dah reveal kat sini, maka dah ramai la yang tahu :)


Fakta #2

Saya tak makan sayur tapi bukan semua sayur yer..saya tak makan sayur yang  berwarna HIJAU kecuali Brokoli, Saleri, Asparagus dan Salad. Bunyi macam pelik kan? Ini la saya yang sebenarnya. Rasa dari kecil dulu mama jamu je segala jenis sayur dan saya makan je semua tu. Tapi ntah kenapa bila dah mula masuk darjah satu, saya jadi xlalu nak telan semua jenis sayuran hijau terutamanya jenis berdaun. Kalau dalam pinggan makan saya ada sayuran ini, saya akan ambil masa untuk asingkan ke tepi pinggan :).. dah setel baru saya mula makan makanan. Kebiasaannya bila makan di kedai, saya tanpa teragak-agak akan order apa saja hidangan seperti Nasi Goreng, Bihun Ladna, Keowtiow Kungfu tapi TAKNAK sayur warna hijau kat dalam tu nanti,.sayur warna lain takpe, saya nak..cili padi potong warna hijau lak wajib ada!




nak makan sayur pun saya memilih juga :)



Fakta #3

Rasanya orang -orang yang rapat dengan saya tahu tentang fakta ke3 ini. Saya adalah Hantu Cili Padi. Bila sebut pasal ni, sudah tentulah saya sangat suka makan makanan yang pedas2 ternganga. Lagi pedas, lagi saya suka. Saya tak boleh hidup tanpa cilli padi. Hinggakan masa pergi training kat Jepun dan India dulu pun, memang saya siap-siap bawa bekal untuk stok makan kat sana. Makan maggi pun mesti pedas hokay. Tanpa cili padi, rasa makanan saya takder umpphh la...hahaha




Pengedar Shaklee Putrajaya
saya suka sambil makan sambil kunyah cili...nikmat tu!




Okla..Ini sahaja Cabaran 7 hari entry: 3 fakta menarik tentang saya. Rasa dah macam pelik je ni bukan menarik lagi dah..hahaha. Mula2 nak tulis macam takde idea tapi bila dah start menulis baru sedar banyak rupanya tentang saya ni. Hehehehe


Jumpa lagi nanti untuk cabaran  hari ke 2 :)

========================================================================

Nak dapatkan apa saja produk Shaklee? Hubungi saya, 

 

Puan Fazni Muhamad Puad

019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!
tentang saya. makanan

Cabaran 7 Hari Entry / 3 Fakta Menarik Tentang Saya

Posted by DazzlingVitamin  |  6 comments

Hi semua! Sebenarnya cabaran ni dah bermula beberapa hari yang lepas. Tapi saya baru nak kejar keretapi yang terlepas..hihi..So tajuk pertama untuk hari pertama cabaran ini adalah Fakta Menarik Tentang Saya. Jom kita tengok apa fakta tentang saya yang orang lain mungkin tidak tahu :)


Fakta#1

Ibu jari kanan saya tak sama dengan ibu jari kiri saya. Kenapa? tak percaya? Meh tengok gambar kat bawah ni. Apa yang korang nampak?



Pengedar Shaklee Putrajaya, Cyberjaya



Sebenarnya ramai juga kawan-kawan dari zaman sekolah saya yang xperasan pun dengan kelainan ibu jari saya ni. Ibu jari saya ni kalau sekali pandang macam bentuk LOVE tau :). .Ibu jari saya ni bertulang tapi takder sendi untuk nak bengkok..korang ingat lagi tak masa umur 12 tahun dahulu kita kena buat IC yang gambar hitam putih tu? Dekat bahagian belakang IC tu kita kena cap kedua-dua belah ibu jari. Ibu jari kiri saya normal, kanan istimewa.. so bila dah siap IC tu, Pegawai Jabatan Pendaftaran cakap kat saya, "adik, kalau saya tengok sekali imbas kan nampak macam huruf I (ibu jari kiri), bentuk love (ibu jari kanan)..jadinya I LOVE ..... hahaha...saya gelak jela.

Tu belum orang-orang lain yang saya jumpa sepanjang hidup..Bila diaorang perasan jari saya ni lain dari yang lain, syok pula pakat-pakat minta saya bagi nombor. nak pi tikam kot2 boleh menang hadiah.. kata mereka jari saya ni banyak ONG!! (rakan-rakan non muslim la ni)...adoi..memang sabar jela...kikiki

Bila saya dah reveal kat sini, maka dah ramai la yang tahu :)


Fakta #2

Saya tak makan sayur tapi bukan semua sayur yer..saya tak makan sayur yang  berwarna HIJAU kecuali Brokoli, Saleri, Asparagus dan Salad. Bunyi macam pelik kan? Ini la saya yang sebenarnya. Rasa dari kecil dulu mama jamu je segala jenis sayur dan saya makan je semua tu. Tapi ntah kenapa bila dah mula masuk darjah satu, saya jadi xlalu nak telan semua jenis sayuran hijau terutamanya jenis berdaun. Kalau dalam pinggan makan saya ada sayuran ini, saya akan ambil masa untuk asingkan ke tepi pinggan :).. dah setel baru saya mula makan makanan. Kebiasaannya bila makan di kedai, saya tanpa teragak-agak akan order apa saja hidangan seperti Nasi Goreng, Bihun Ladna, Keowtiow Kungfu tapi TAKNAK sayur warna hijau kat dalam tu nanti,.sayur warna lain takpe, saya nak..cili padi potong warna hijau lak wajib ada!




nak makan sayur pun saya memilih juga :)



Fakta #3

Rasanya orang -orang yang rapat dengan saya tahu tentang fakta ke3 ini. Saya adalah Hantu Cili Padi. Bila sebut pasal ni, sudah tentulah saya sangat suka makan makanan yang pedas2 ternganga. Lagi pedas, lagi saya suka. Saya tak boleh hidup tanpa cilli padi. Hinggakan masa pergi training kat Jepun dan India dulu pun, memang saya siap-siap bawa bekal untuk stok makan kat sana. Makan maggi pun mesti pedas hokay. Tanpa cili padi, rasa makanan saya takder umpphh la...hahaha




Pengedar Shaklee Putrajaya
saya suka sambil makan sambil kunyah cili...nikmat tu!




Okla..Ini sahaja Cabaran 7 hari entry: 3 fakta menarik tentang saya. Rasa dah macam pelik je ni bukan menarik lagi dah..hahaha. Mula2 nak tulis macam takde idea tapi bila dah start menulis baru sedar banyak rupanya tentang saya ni. Hehehehe


Jumpa lagi nanti untuk cabaran  hari ke 2 :)

========================================================================

Nak dapatkan apa saja produk Shaklee? Hubungi saya, 

 

Puan Fazni Muhamad Puad

019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!

1:46:00 AM Share:

Friday, October 3, 2014

Selamat tengahari..salam hari Jumaat yang penuh barakah..mood cuti Raya Qurban dan ON ni..pagi-pagi dah turun ke dapur sebab nak test resepi baru..semangat..hihi

Menu sarapan pagi ini adalah Egg Vege Muffins. Jom kita tengok2 bahan-bahannya.

5 biji telur gred B
2 keping Cheesedale (ikut suka nak letak banyak mana pun)
1/2 batang carrot (dipotong dadu kecil)
Sedikit brokoli (dipotong kecil)
Sedikit cauliflower (dipotong kecil)
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam (ikut suka nak letak)

1. Potong sayur-sayuran tersebut. 2.Masukkan ke dalam acuan seperti di bawah.
3. Taburkan kepingan cheese ke atas sayuran tersebut dan ketepikan sekejap.
4. Di dalam bekas lain, pukul telur hingga hancur, perasakan dengan sedikit garam.
5. Tuang telur tadi ke dalam acuan hingga menutupi sayuran tadi (jangan sampai penuh, nanti melimpah)
6. Masukkan ke dalam oven yang telah sedia dipanaskan. Bakar selama 20-25 minit dengan api atas bawah, suhu 180-200 °C.

Tunggu sejuk dan hidangkan.

Senang je kan?? Syok tengok Rapunzel makan tadi..happy tengok anak makan beriya (anak saya yg ni sgt cerewet bab makan) :)

sihat

Jom cuba buat Egg Vege Muffins!

Posted by DazzlingVitamin  |  No comments

Selamat tengahari..salam hari Jumaat yang penuh barakah..mood cuti Raya Qurban dan ON ni..pagi-pagi dah turun ke dapur sebab nak test resepi baru..semangat..hihi

Menu sarapan pagi ini adalah Egg Vege Muffins. Jom kita tengok2 bahan-bahannya.

5 biji telur gred B
2 keping Cheesedale (ikut suka nak letak banyak mana pun)
1/2 batang carrot (dipotong dadu kecil)
Sedikit brokoli (dipotong kecil)
Sedikit cauliflower (dipotong kecil)
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam (ikut suka nak letak)

1. Potong sayur-sayuran tersebut. 2.Masukkan ke dalam acuan seperti di bawah.
3. Taburkan kepingan cheese ke atas sayuran tersebut dan ketepikan sekejap.
4. Di dalam bekas lain, pukul telur hingga hancur, perasakan dengan sedikit garam.
5. Tuang telur tadi ke dalam acuan hingga menutupi sayuran tadi (jangan sampai penuh, nanti melimpah)
6. Masukkan ke dalam oven yang telah sedia dipanaskan. Bakar selama 20-25 minit dengan api atas bawah, suhu 180-200 °C.

Tunggu sejuk dan hidangkan.

Senang je kan?? Syok tengok Rapunzel makan tadi..happy tengok anak makan beriya (anak saya yg ni sgt cerewet bab makan) :)

1:11:00 PM Share:

Tuesday, September 30, 2014

Hai semua, apa khabar hari ini?
Tidur nyenyak ke malam tadi?
Ke dah berjam-jam baring tapi masih sukar tidur?
Anak tak sihat, kena stayback kat opis, esok ada presentation penting, sebab tu la malam tadi tak dapat lena cukup yer.
Cik puan tuan semua pun tahu kan tidur yang cukup dan berkualiti adalah antara faktor penting untuk kesihatan yang baik selain dari makan makanan yang berkhasiat serta melakukan senaman. Dengan tidur, kita dapat merehatkan tubuh dan menjana semula tenaga yang telah hilang seharian kita bekerja. Semasa tidur fungsi-fungsi psikologi dalam tubuh akan bekerja untuk menjaga kesihatan mental dan fizikal kita.

hmmmm..semalam saya tidur lambat juga..malam minggu kan. busy chatting dengan kawan2 sekolah rendah dahulu. macam2 kisah kami bualkan di alam maya. Antara yang paling menarik perhatian saya adalah salah seorg dari kawan kami sudah beberapa tahun tidak dapat tidur yang sempurna. Ini kerana dia telah biasa tidur lewat, berjaga hingga ke pagi untuk menyiapkan kerja2 (kawan saya ni adalah seorang arkitek). dah tahap insomnia dah brader ni rupanya.


 



Tidur yang cukup boleh didefinasikan sebagai tidur berkualiti dari segi kuantiti supaya kita boleh bangun keesokkan pagi dengan baik. Seorang dewasa memerlukan kira-kira lapan jam tidur setiap malam walaupun keperluan tidur  setiap individu adalah berlainan. Kanak--kanak dan bayi memerlukan tidur yang lebih dari 8jam sehari, tetapi selepas umur 4 tahun, kebanyakan kanak2 memerlukan sedikit tidur pada waktu siang hari.
Ramai orang tidak mendapat jumlah tidur ideal yang mereka perlukan. Bagi mereka yang mengalami gangguan tidur seperti narcolepsy dan penyakit-penyakit lain, rasa mengantuk waktu siang berlaku walaupun jumlah tidur waktu malam mencukupi.

Kajian mendapati bahawa kehilangan tidur terkumpul dari masa ke semasa yang membawa kepada "hutang tidur. " Tidur yang lebih baik yang tidak mencukupi boleh membawa kepada masalah kesihatan mental dan fizikal, tenaga yang rendah dan masalah daya ingatan . Corak tidur yang normal boleh terganggu oleh banyak faktor , termasuk:    

  • stress atau  tekanan
  • permintaan keluarga atau jadual kerja yang terlalu sibuk
  •  pengaruh hormon dan perubahan suhu badan teras (contohnya, semasa ovulasi atau haid atau hot flashes dan berpeluh malam disebabkan oleh menopaus)     
  • diet , yang boleh menurunkan suhu badan wanita     
  • kehamilan , yang boleh menyebabkan sakit badan, loya, kejang kaki , pergerakan bayi dalam kandungan dan pedih ulu hati     
  • gangguan tidur intrinsik seperti apnea tidur dan kemurungan yang melampau
  • tidak tidur langsung dan kepenatan


Bagaimana untuk dapat tidur yang berkualiti?

Jom saya kongsikan 7 cara yang boleh kita lakukan untuk mendapat tidur yang best

1)  Pilih katil dan tilam yang bagus
Pastikan tilam tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut. Cari tilam yang dapat menyokong tulang belakang menmgikut postur tidur yang betul. Jangan terlalu berkira untuk membeli tilam yang best (tryla tilam SRI MAHARAJA KING KOIL, best hokay :) )

2) Sentiasa bersenam
 Bersenam dapat mengurangkan tekanan. Waktu yang sesuai untuk melakukan senaman adalah lewat petang dan awal pagi. Apabila kita bersenam kita boleh membantu diri memindahkan tekanan siang hari kepada ketenangan di malam hari.

3) Tidur yang berKUALITI bukan KUANTITI masa tidur
 Tidur yang nyenyak yang berkualiti selama enam jam sudah cukup membuatkan badan kita rileks daripada tidur yang lebih panjang tetapi diganngu dengan bunti bising dan gangguan cahaya terang.

4) JANGAN tidur dalam keadaan perut lapar atau terlalu kenyang!
Makan malam yang berat akan menyebabkan sistem percernaan terpaksa buat "overtime". Cubaan tidur dengan perut lapar pula akan menyebabkan perut mengeluarkan bunyi-bunyian yang akan menggangu proses tidur. Oleh itu jangan la skip makan malam yer. Seeloknya makan sebelum jam 8 malam supaya perut ada masa cukup untuk memproses makanan kita sebelum kita masuk tidur :)

5) Tidur pada masa yang tetap
Sentiasa tidur pada waktu yang sama kita tidur setiap hari walaupun pada hujung minggu. Ini supaya badan dapat kekal berehat mengikut 'biological clock'kita sendiri. Jika kita perlu outstation dan pola tidur kita terganggu (tidur lewat ), segera la pulihkan masa tidur kita secepat mungkin setelah kita kembali pada rutin harian.

6) JANGAN minum air berKAFIEN
Elakkan dari mengambil minuman berkafien beberapa jam sebelum waktu tidur. Pengambila kafien lewat malam dan alkohol akan menyebabkan kita sukar untuk tidur. Waktu berjaga kita pun akan menjadi lebih panjang. Penat bukan?

7) Ketepikan masalah
Ini adalah yang paling sukar untuk saya sendiri dilakukan...hihihi.. Orang -orang seperti saya sangat suka berfikir segala macam perkara sebelum tidur. Lupakan dulu masalah negara, tidur nyenyak, mimpi yang indah-indah je. Bangun esok baru fikir semula, boleh?

Apa yang saya buat setiap hari sebelum tidur?

Tadaaaaaaa!
Biasanya saya akan telan 1 biji vitamin B complex bersama 4 biji Ostematrix.

Kenapa saya perlukan mereka ini?
Sebab mereka ni rakan baik untuk saya dapat tidur yang best setiap hari. Mempunyai anak kecil yang menyusu badan memang membuatkan saya akan kerap bangun di tengah-tengah malam setiap hari. Saya mengambil set ini setiap hari dan kesannya saya masih bertenaga dan cergas apabila bangun keesokkan harinya. Lebih senang bangun pagi tau :)

Kalau awak semua nak tahu, vitamin B5 dan B6 dalam  B Complex  membantu penghasilan hormon endorfin dalam badan, hormon yang buat kita happy dan memberikan mood yang baik tau. Pengambilan yang konsisten setiap hari dapat mengurangkan stress. Saya panggil vitamin ni vitamin anti tekanan :) 

Ostematrix bagus untuk dapatkan tidur tanpa gangguan. Kita akan bangun dengan lebih bertenaga dan fresh! Insyaallah masalah insomnia akan dapat diatasi.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa paras kalsium adalah  lebih tinggi semasa kita sedang nyenyak. Gangguan semasa tidur terutamanya ketika 'rapid eye movement' (REM) adalah sangatlah berkait rapat dengan kekurangan kalsium dalam tubuh. Oleh itu untuk mengembalikan semula tidur kita yang normal, memang sangat perlu untuk kita cukupkan pengambilan kalsium sebagai salah satu langkah merawat.


Kalau adik, kakak, abang, cik puan tuan nak dapatkan Set Sukar Tidur macam saya, boleh hubungi saya seperti details di bawah. Jangan segan-segan nak tanya kalau mahukan lebih penerangan. Insyallah saya akan bantu hingga anda faham dan gembira :)

Puan Fazni Muhamad Puad
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

tidur nyenyak

Penyelesaian Pada Masalah Sukar Tidur Malam. Macam mana saya atasinya?

Posted by DazzlingVitamin  |  No comments

Hai semua, apa khabar hari ini?
Tidur nyenyak ke malam tadi?
Ke dah berjam-jam baring tapi masih sukar tidur?
Anak tak sihat, kena stayback kat opis, esok ada presentation penting, sebab tu la malam tadi tak dapat lena cukup yer.
Cik puan tuan semua pun tahu kan tidur yang cukup dan berkualiti adalah antara faktor penting untuk kesihatan yang baik selain dari makan makanan yang berkhasiat serta melakukan senaman. Dengan tidur, kita dapat merehatkan tubuh dan menjana semula tenaga yang telah hilang seharian kita bekerja. Semasa tidur fungsi-fungsi psikologi dalam tubuh akan bekerja untuk menjaga kesihatan mental dan fizikal kita.

hmmmm..semalam saya tidur lambat juga..malam minggu kan. busy chatting dengan kawan2 sekolah rendah dahulu. macam2 kisah kami bualkan di alam maya. Antara yang paling menarik perhatian saya adalah salah seorg dari kawan kami sudah beberapa tahun tidak dapat tidur yang sempurna. Ini kerana dia telah biasa tidur lewat, berjaga hingga ke pagi untuk menyiapkan kerja2 (kawan saya ni adalah seorang arkitek). dah tahap insomnia dah brader ni rupanya.


 



Tidur yang cukup boleh didefinasikan sebagai tidur berkualiti dari segi kuantiti supaya kita boleh bangun keesokkan pagi dengan baik. Seorang dewasa memerlukan kira-kira lapan jam tidur setiap malam walaupun keperluan tidur  setiap individu adalah berlainan. Kanak--kanak dan bayi memerlukan tidur yang lebih dari 8jam sehari, tetapi selepas umur 4 tahun, kebanyakan kanak2 memerlukan sedikit tidur pada waktu siang hari.
Ramai orang tidak mendapat jumlah tidur ideal yang mereka perlukan. Bagi mereka yang mengalami gangguan tidur seperti narcolepsy dan penyakit-penyakit lain, rasa mengantuk waktu siang berlaku walaupun jumlah tidur waktu malam mencukupi.

Kajian mendapati bahawa kehilangan tidur terkumpul dari masa ke semasa yang membawa kepada "hutang tidur. " Tidur yang lebih baik yang tidak mencukupi boleh membawa kepada masalah kesihatan mental dan fizikal, tenaga yang rendah dan masalah daya ingatan . Corak tidur yang normal boleh terganggu oleh banyak faktor , termasuk:    

  • stress atau  tekanan
  • permintaan keluarga atau jadual kerja yang terlalu sibuk
  •  pengaruh hormon dan perubahan suhu badan teras (contohnya, semasa ovulasi atau haid atau hot flashes dan berpeluh malam disebabkan oleh menopaus)     
  • diet , yang boleh menurunkan suhu badan wanita     
  • kehamilan , yang boleh menyebabkan sakit badan, loya, kejang kaki , pergerakan bayi dalam kandungan dan pedih ulu hati     
  • gangguan tidur intrinsik seperti apnea tidur dan kemurungan yang melampau
  • tidak tidur langsung dan kepenatan


Bagaimana untuk dapat tidur yang berkualiti?

Jom saya kongsikan 7 cara yang boleh kita lakukan untuk mendapat tidur yang best

1)  Pilih katil dan tilam yang bagus
Pastikan tilam tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut. Cari tilam yang dapat menyokong tulang belakang menmgikut postur tidur yang betul. Jangan terlalu berkira untuk membeli tilam yang best (tryla tilam SRI MAHARAJA KING KOIL, best hokay :) )

2) Sentiasa bersenam
 Bersenam dapat mengurangkan tekanan. Waktu yang sesuai untuk melakukan senaman adalah lewat petang dan awal pagi. Apabila kita bersenam kita boleh membantu diri memindahkan tekanan siang hari kepada ketenangan di malam hari.

3) Tidur yang berKUALITI bukan KUANTITI masa tidur
 Tidur yang nyenyak yang berkualiti selama enam jam sudah cukup membuatkan badan kita rileks daripada tidur yang lebih panjang tetapi diganngu dengan bunti bising dan gangguan cahaya terang.

4) JANGAN tidur dalam keadaan perut lapar atau terlalu kenyang!
Makan malam yang berat akan menyebabkan sistem percernaan terpaksa buat "overtime". Cubaan tidur dengan perut lapar pula akan menyebabkan perut mengeluarkan bunyi-bunyian yang akan menggangu proses tidur. Oleh itu jangan la skip makan malam yer. Seeloknya makan sebelum jam 8 malam supaya perut ada masa cukup untuk memproses makanan kita sebelum kita masuk tidur :)

5) Tidur pada masa yang tetap
Sentiasa tidur pada waktu yang sama kita tidur setiap hari walaupun pada hujung minggu. Ini supaya badan dapat kekal berehat mengikut 'biological clock'kita sendiri. Jika kita perlu outstation dan pola tidur kita terganggu (tidur lewat ), segera la pulihkan masa tidur kita secepat mungkin setelah kita kembali pada rutin harian.

6) JANGAN minum air berKAFIEN
Elakkan dari mengambil minuman berkafien beberapa jam sebelum waktu tidur. Pengambila kafien lewat malam dan alkohol akan menyebabkan kita sukar untuk tidur. Waktu berjaga kita pun akan menjadi lebih panjang. Penat bukan?

7) Ketepikan masalah
Ini adalah yang paling sukar untuk saya sendiri dilakukan...hihihi.. Orang -orang seperti saya sangat suka berfikir segala macam perkara sebelum tidur. Lupakan dulu masalah negara, tidur nyenyak, mimpi yang indah-indah je. Bangun esok baru fikir semula, boleh?

Apa yang saya buat setiap hari sebelum tidur?

Tadaaaaaaa!
Biasanya saya akan telan 1 biji vitamin B complex bersama 4 biji Ostematrix.

Kenapa saya perlukan mereka ini?
Sebab mereka ni rakan baik untuk saya dapat tidur yang best setiap hari. Mempunyai anak kecil yang menyusu badan memang membuatkan saya akan kerap bangun di tengah-tengah malam setiap hari. Saya mengambil set ini setiap hari dan kesannya saya masih bertenaga dan cergas apabila bangun keesokkan harinya. Lebih senang bangun pagi tau :)

Kalau awak semua nak tahu, vitamin B5 dan B6 dalam  B Complex  membantu penghasilan hormon endorfin dalam badan, hormon yang buat kita happy dan memberikan mood yang baik tau. Pengambilan yang konsisten setiap hari dapat mengurangkan stress. Saya panggil vitamin ni vitamin anti tekanan :) 

Ostematrix bagus untuk dapatkan tidur tanpa gangguan. Kita akan bangun dengan lebih bertenaga dan fresh! Insyaallah masalah insomnia akan dapat diatasi.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa paras kalsium adalah  lebih tinggi semasa kita sedang nyenyak. Gangguan semasa tidur terutamanya ketika 'rapid eye movement' (REM) adalah sangatlah berkait rapat dengan kekurangan kalsium dalam tubuh. Oleh itu untuk mengembalikan semula tidur kita yang normal, memang sangat perlu untuk kita cukupkan pengambilan kalsium sebagai salah satu langkah merawat.


Kalau adik, kakak, abang, cik puan tuan nak dapatkan Set Sukar Tidur macam saya, boleh hubungi saya seperti details di bawah. Jangan segan-segan nak tanya kalau mahukan lebih penerangan. Insyallah saya akan bantu hingga anda faham dan gembira :)

Puan Fazni Muhamad Puad
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

7:00:00 AM Share:

Monday, September 29, 2014

Pengenalan Sakit Lutut


Sakit lutut adalah fenemona biasa yang dialami oleh kebanyakkan dari kita. Dengan masyarakat yang semakin aktif, bilangan masalah sakit lutut semakin meningkat. Abah saya adalah salah seorang dari jutaan yang menghadapi situasi ini.
Rasanya dah lebih 15 tahun abah ada masalah dengan lututnya. Abah saya seorang yang sangat aktif semasa usia mudanya. Apa je jenis sukan, semua dia belasah main. Sepak takraw, bola sepak, hoki memang sukan feveret dia. Tapi tu la, masa muda xrasa sangat kesannya, bila lani baru la mula sakit-sakit lutut, sakit sendi. Dah berapa kali buat operation dan amik suntikan untuk sembuhkan sakit lutut tu.

 

Pengedar Shaklee Putrajaya, sakit lutut, sakit sendi
 
 
Walaupun umur adalah faktor risiko utama bagi osteoarthritis lutut, kita yang muda remaja ni boleh kena sakit lutut juga tau. Tau ke tak tau? hihihi.. Bagi sesetengah individu pula,  ia mungkin disebabkan oleh keturunan. Osteoartritis lutut boleh menyebabkan kecederaan atau jangkitan akibat dari berat badan berlebihan.
 
Mari saya kongsikan apa sebenarnya osteoartritis lutut.  Bagaimana kita boleh merawat dan apa yang kita boleh lakukan untuk  meringankan kesakitan jika kita di rumah.


Apa itu Osteoartritis?
Osteoartritis terjadi apabila kusyen semula jadi antara sendi - tulang rawan menjadi haus. Apabila ini berlaku, tulang-tulang sendi menjadi lebih rapat antara satu sama lain dan kurang menyerap hentakan.


Siapa yang biasa akan dapat Osteoartritis lutut?


Osteoartritis adalah jenis2 artrisis  yang paling biasa berlaku . Walaupun ia boleh berlaku walaupun pada orang muda, risiko osteoartritis akan meningkat selepas umur 45. Menurut Yayasan Artritis, lebih daripada 27 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai Osteoartritis  pada bahagian lutut dan wanita lebih cenderung mendapatnya berbanding lelaki.


Apa yang menyebabkan Lutut Osteoartritis?

Punca yang paling biasa osteoartritis lutut adalah umur. Hampir semua orang akhirnya akan mengalami beberapa tahap osteoartritis. Ada beberapa faktor meningkatkan risiko artritis yang ketara pada usia yang lebih awal iaitu:  


Umur

 Keupayaan untuk menyembuhkan rawan berkurangan apabila seseorang semakin dewasa.


• Berat

Berat meningkatkan tekanan ke atas semua sendi, terutamanya lutut. Setiap kilo pertambahan berat badan, anda boleh menyumbang 3 hingga 4 kilo beban berat tambahan pada lutut.


Keturunan

Mutasi genetik mungkin membuat seseorang lebih cenderung untuk mendapat osteoartritis lutut. Ia juga mungkin disebabkan oleh keabnormalan diwarisi dalam bentuk tulang-tulang yang mengelilingi sendi lutut.


Jantina
Wanita berumur 55 tahun dan lebih tua lebih cenderung berbanding lelaki untuk mendapat osteoartritis lutut.


Kecederaan tekanan berulang
Ini biasanya disebabkan oleh jenis pekerjaan seseorang. Terlalu banyak aktiviti yang boleh memberikan tekanan sendi seperti melutut, mencangkung, atau mengangkat barang berat lebih cenderung untuk mendapat  osteoartritis lutut kerana tekanan yang berterusan diberikan pada sendi.

Olahraga
 Atlet yang terlibat dalam bola sepak, tenis, atau jarak jauh berjalan mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat osteoartritis lutut. Ini bermakna atlet harus mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kecederaan. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa senaman yang sederhana tetap menguatkan sendi dan boleh mengurangkan risiko osteoartritis. Tidak kurang tu juga, otot lemah di lutut boleh membawa kepada osteoartritis.

 
Lain-lain penyakit
Mereka  yang mengidap artritis reumatoid (arthritis kedua tertinggi), juga lebih cenderung untuk mendapat osteoartritis. Gangguan metabolik tertentu, seperti beban besi atau hormon pertumbuhan yang berlebihan turut meningkatkan risiko mendapat osteoarthritis.


Bagaimana Osteoartritis menjejaskan lutut kita?


1. Lutut yang sihat

Secara normal pada sendi yang sihat, tedapat tulang rawan pada hujung tulang. Tisu yang nipis dan lembut dikenali sebagai membran synovia
meliputi permukaan tersebut dan melepaskan cecair yang melincinkan lutut.
 
 
Tulang paha (Thigh bone)

Lutut adalah salah satu daripada sendi yang terbesar dalam badan, dan merupakan salah satu yang paling kompleks. Ia dibentuk oleh tulang shin (tibia), tulang paha (femur), dan tempurung lutut (patela).

Tulang rawan
Merupakan bahan elastik yang bertindak sebagai penyerap hentakan.

Membran sinovia

Garis membran sinovia ruang antara dua tulang (dipanggil rongga bersama) dan mengandungi cecair sinovial.


Bendalir sinovia

Cecair sinovial adalah cecair tebal yang melincinkan ruang lutut.


Shin Tulang

Tulang shin (tibia) disambungkan paha di lutut.



2.  Lutut yang mengalami Osteoartritis

Osteoartritis lutut bermula dengan kemerosotan rawan secara beransur-ansur. Tanpa tulang rawan pelindung, tulang mula tergesel bersama-sama dan menyebabkan rasa sakit, menjejaskan pergerakkan dan kecacatan.
 








Rawan yang terhakis (eroded cartilage)
Tulang rawan menjadi rosak dan beransur-ansur haus dan menyebabkan permukaan tulang bergesel antara satu sama lain.


Bendalir sinovia

Dalam lutut penghidap osteoartritis, cecair sinovial mungkin berkurang  dan kurang kenyal berbanding lutut yang sihat. Rawatan baru yang boleh dilakukan adalah dengan menyuntik  agen pelincir sintetik ke dalam cecair sendi (ini yang dilakukan oleh abah saya baru-baru ini)

 Apakah rawatan yang sesuai untuk membantu pesakit osteoarthrisis lutut?
 
1.  Rawatan Fizikal

Rawatan dengan menggunakan pek ais amat berguna sekiranya terdapat sakit sendi lutut yang akut (tiba-tiba). Untuk mengurangkan kekakuan sendi, rawatan dengan pek panas adalah berkesan. Senaman untuk menguatkan otot hadapan peha (quadriceps) adalah penting untuk menstabilkan sendi lutut. Pada masa yang sama, senaman untuk menggerakkan sendi lutut diperlukan untuk mengurangkan kekakuan sendi lutut. Anda boleh menggunakan seperti tongkat, ‘knee brace’ untuk mengurangkan beban ke atas sendi lutut tetapi jangan gunakan untuk jangka masa yang panjang kerana ia akan menyebabkan anda bergantung sepenuhnya dengan bantuan tersebut.


2.  Rawatan Farmakologi

Ubat-ubat yang boleh digunakan untuk merawat penyakit arthritis sendi lutut boleh dibahagikan kepada dua kategori. Kategori yang pertama adalah ubat yang mengurangkan simptom dan tanda-tanda. Kategori yang kedua adalah untuk mengubah struktur lapisan rawan sendi lutut. Ubat tahan sakit sepertiparacetamol dan tramadol amat biasa digunakan untuk mengurangkan sakit-sakit sendi. Pesakit yang selalu mengalami tanda-tanda seperti bengkak sendi, sakit dan panas sendi perlu dirawat menggunakan kumpulan ubatan Anti-Inflamasi Bukan Steroids.


Untuk mengubah struktur lapisan rawan sendi lutut, Gulcosamine Sulfate diberikan pada pesakit. Pelbagai penyelidikan perubatan telah menunjukkan betapa berkesannya glucosamine sulfate dalam mengurangkan tanda-tanda sakit serta meningkatkan pergerakan pada sendi. Penggunaan glucosamin sulfate pada jangka masa panjang juga dapat mencegah kerosakan struktur rawan pada sendi. Begitu juga dengan penggunaan Chondroitin Sulfate sebagai supplemen untuk merawat sendi.

Sumber rujukan :
http://www.webmd.com/osteoarthritis/
http://drhidayat.com/sakit-sendi-osteoartritis-simptom-diagnosis-dan-rawatan/
 


 
Selain daripada ubat-ubatan yang dibekalkan oleh doktor, ada juga supplemen yang sesuai diamalkan oleh mereka yang mengidap sakit lutut ini. Suka saya ingin mencadangkan supaya pengambilan secara konsisten Set Sakit Lutut yang terdiri dari Advanced Joint Health Tablet (AJHT), Ostematrix dan Omega Guard.




Apa kata mereka yang telah mencuba Set Sakit Lutut ini?


Testimoni 1

Pengedar Shaklee Putrajaya, Set Sakit Lutut


Testimoni 2

Pengedar Shaklee Putrajaya, Set Sakit Lutut


Testimoni 3

Pengedar Shaklee Putrajaya, Set Sakit Lutut


Jadi, tunggu apa lagi kan? Kenapa membiarkan sakit lutut mengganggu aktiviti seharian kita?Jomla beli Set Sakit Lutut ni dan hadiahkan pada mak ayah dan orang-orang tersayang yang memerlukannya.
 

Dapatkan produk ini hari ini sebelum terlambat! Hubungi saya:

 
Puan Fazni Muhamad Puad
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!






Berminat menjadi AHLI SHAKLEE -------->> KLIK SINI
 
 
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 
Set Sakit Lutut

SAKIT LUTUT BERKURANG DALAM MASA YANG SINGKAT? Nak Tahu Bagaimana?

Posted by DazzlingVitamin  |  No comments

Pengenalan Sakit Lutut


Sakit lutut adalah fenemona biasa yang dialami oleh kebanyakkan dari kita. Dengan masyarakat yang semakin aktif, bilangan masalah sakit lutut semakin meningkat. Abah saya adalah salah seorang dari jutaan yang menghadapi situasi ini.
Rasanya dah lebih 15 tahun abah ada masalah dengan lututnya. Abah saya seorang yang sangat aktif semasa usia mudanya. Apa je jenis sukan, semua dia belasah main. Sepak takraw, bola sepak, hoki memang sukan feveret dia. Tapi tu la, masa muda xrasa sangat kesannya, bila lani baru la mula sakit-sakit lutut, sakit sendi. Dah berapa kali buat operation dan amik suntikan untuk sembuhkan sakit lutut tu.

 

Pengedar Shaklee Putrajaya, sakit lutut, sakit sendi
 
 
Walaupun umur adalah faktor risiko utama bagi osteoarthritis lutut, kita yang muda remaja ni boleh kena sakit lutut juga tau. Tau ke tak tau? hihihi.. Bagi sesetengah individu pula,  ia mungkin disebabkan oleh keturunan. Osteoartritis lutut boleh menyebabkan kecederaan atau jangkitan akibat dari berat badan berlebihan.
 
Mari saya kongsikan apa sebenarnya osteoartritis lutut.  Bagaimana kita boleh merawat dan apa yang kita boleh lakukan untuk  meringankan kesakitan jika kita di rumah.


Apa itu Osteoartritis?
Osteoartritis terjadi apabila kusyen semula jadi antara sendi - tulang rawan menjadi haus. Apabila ini berlaku, tulang-tulang sendi menjadi lebih rapat antara satu sama lain dan kurang menyerap hentakan.


Siapa yang biasa akan dapat Osteoartritis lutut?


Osteoartritis adalah jenis2 artrisis  yang paling biasa berlaku . Walaupun ia boleh berlaku walaupun pada orang muda, risiko osteoartritis akan meningkat selepas umur 45. Menurut Yayasan Artritis, lebih daripada 27 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai Osteoartritis  pada bahagian lutut dan wanita lebih cenderung mendapatnya berbanding lelaki.


Apa yang menyebabkan Lutut Osteoartritis?

Punca yang paling biasa osteoartritis lutut adalah umur. Hampir semua orang akhirnya akan mengalami beberapa tahap osteoartritis. Ada beberapa faktor meningkatkan risiko artritis yang ketara pada usia yang lebih awal iaitu:  


Umur

 Keupayaan untuk menyembuhkan rawan berkurangan apabila seseorang semakin dewasa.


• Berat

Berat meningkatkan tekanan ke atas semua sendi, terutamanya lutut. Setiap kilo pertambahan berat badan, anda boleh menyumbang 3 hingga 4 kilo beban berat tambahan pada lutut.


Keturunan

Mutasi genetik mungkin membuat seseorang lebih cenderung untuk mendapat osteoartritis lutut. Ia juga mungkin disebabkan oleh keabnormalan diwarisi dalam bentuk tulang-tulang yang mengelilingi sendi lutut.


Jantina
Wanita berumur 55 tahun dan lebih tua lebih cenderung berbanding lelaki untuk mendapat osteoartritis lutut.


Kecederaan tekanan berulang
Ini biasanya disebabkan oleh jenis pekerjaan seseorang. Terlalu banyak aktiviti yang boleh memberikan tekanan sendi seperti melutut, mencangkung, atau mengangkat barang berat lebih cenderung untuk mendapat  osteoartritis lutut kerana tekanan yang berterusan diberikan pada sendi.

Olahraga
 Atlet yang terlibat dalam bola sepak, tenis, atau jarak jauh berjalan mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat osteoartritis lutut. Ini bermakna atlet harus mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kecederaan. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa senaman yang sederhana tetap menguatkan sendi dan boleh mengurangkan risiko osteoartritis. Tidak kurang tu juga, otot lemah di lutut boleh membawa kepada osteoartritis.

 
Lain-lain penyakit
Mereka  yang mengidap artritis reumatoid (arthritis kedua tertinggi), juga lebih cenderung untuk mendapat osteoartritis. Gangguan metabolik tertentu, seperti beban besi atau hormon pertumbuhan yang berlebihan turut meningkatkan risiko mendapat osteoarthritis.


Bagaimana Osteoartritis menjejaskan lutut kita?


1. Lutut yang sihat

Secara normal pada sendi yang sihat, tedapat tulang rawan pada hujung tulang. Tisu yang nipis dan lembut dikenali sebagai membran synovia
meliputi permukaan tersebut dan melepaskan cecair yang melincinkan lutut.
 
 
Tulang paha (Thigh bone)

Lutut adalah salah satu daripada sendi yang terbesar dalam badan, dan merupakan salah satu yang paling kompleks. Ia dibentuk oleh tulang shin (tibia), tulang paha (femur), dan tempurung lutut (patela).

Tulang rawan
Merupakan bahan elastik yang bertindak sebagai penyerap hentakan.

Membran sinovia

Garis membran sinovia ruang antara dua tulang (dipanggil rongga bersama) dan mengandungi cecair sinovial.


Bendalir sinovia

Cecair sinovial adalah cecair tebal yang melincinkan ruang lutut.


Shin Tulang

Tulang shin (tibia) disambungkan paha di lutut.



2.  Lutut yang mengalami Osteoartritis

Osteoartritis lutut bermula dengan kemerosotan rawan secara beransur-ansur. Tanpa tulang rawan pelindung, tulang mula tergesel bersama-sama dan menyebabkan rasa sakit, menjejaskan pergerakkan dan kecacatan.
 








Rawan yang terhakis (eroded cartilage)
Tulang rawan menjadi rosak dan beransur-ansur haus dan menyebabkan permukaan tulang bergesel antara satu sama lain.


Bendalir sinovia

Dalam lutut penghidap osteoartritis, cecair sinovial mungkin berkurang  dan kurang kenyal berbanding lutut yang sihat. Rawatan baru yang boleh dilakukan adalah dengan menyuntik  agen pelincir sintetik ke dalam cecair sendi (ini yang dilakukan oleh abah saya baru-baru ini)

 Apakah rawatan yang sesuai untuk membantu pesakit osteoarthrisis lutut?
 
1.  Rawatan Fizikal

Rawatan dengan menggunakan pek ais amat berguna sekiranya terdapat sakit sendi lutut yang akut (tiba-tiba). Untuk mengurangkan kekakuan sendi, rawatan dengan pek panas adalah berkesan. Senaman untuk menguatkan otot hadapan peha (quadriceps) adalah penting untuk menstabilkan sendi lutut. Pada masa yang sama, senaman untuk menggerakkan sendi lutut diperlukan untuk mengurangkan kekakuan sendi lutut. Anda boleh menggunakan seperti tongkat, ‘knee brace’ untuk mengurangkan beban ke atas sendi lutut tetapi jangan gunakan untuk jangka masa yang panjang kerana ia akan menyebabkan anda bergantung sepenuhnya dengan bantuan tersebut.


2.  Rawatan Farmakologi

Ubat-ubat yang boleh digunakan untuk merawat penyakit arthritis sendi lutut boleh dibahagikan kepada dua kategori. Kategori yang pertama adalah ubat yang mengurangkan simptom dan tanda-tanda. Kategori yang kedua adalah untuk mengubah struktur lapisan rawan sendi lutut. Ubat tahan sakit sepertiparacetamol dan tramadol amat biasa digunakan untuk mengurangkan sakit-sakit sendi. Pesakit yang selalu mengalami tanda-tanda seperti bengkak sendi, sakit dan panas sendi perlu dirawat menggunakan kumpulan ubatan Anti-Inflamasi Bukan Steroids.


Untuk mengubah struktur lapisan rawan sendi lutut, Gulcosamine Sulfate diberikan pada pesakit. Pelbagai penyelidikan perubatan telah menunjukkan betapa berkesannya glucosamine sulfate dalam mengurangkan tanda-tanda sakit serta meningkatkan pergerakan pada sendi. Penggunaan glucosamin sulfate pada jangka masa panjang juga dapat mencegah kerosakan struktur rawan pada sendi. Begitu juga dengan penggunaan Chondroitin Sulfate sebagai supplemen untuk merawat sendi.

Sumber rujukan :
http://www.webmd.com/osteoarthritis/
http://drhidayat.com/sakit-sendi-osteoartritis-simptom-diagnosis-dan-rawatan/
 


 
Selain daripada ubat-ubatan yang dibekalkan oleh doktor, ada juga supplemen yang sesuai diamalkan oleh mereka yang mengidap sakit lutut ini. Suka saya ingin mencadangkan supaya pengambilan secara konsisten Set Sakit Lutut yang terdiri dari Advanced Joint Health Tablet (AJHT), Ostematrix dan Omega Guard.




Apa kata mereka yang telah mencuba Set Sakit Lutut ini?


Testimoni 1

Pengedar Shaklee Putrajaya, Set Sakit Lutut


Testimoni 2

Pengedar Shaklee Putrajaya, Set Sakit Lutut


Testimoni 3

Pengedar Shaklee Putrajaya, Set Sakit Lutut


Jadi, tunggu apa lagi kan? Kenapa membiarkan sakit lutut mengganggu aktiviti seharian kita?Jomla beli Set Sakit Lutut ni dan hadiahkan pada mak ayah dan orang-orang tersayang yang memerlukannya.
 

Dapatkan produk ini hari ini sebelum terlambat! Hubungi saya:

 
Puan Fazni Muhamad Puad
019-2667817 
COD di kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Puncak Jalil, Equine Park, Lestari Perdana, Dengkil, Sepang.
Penghantaran menggunakan Pos Laju ke seluruh negara!






Berminat menjadi AHLI SHAKLEE -------->> KLIK SINI
 
 
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 

7:00:00 AM Share:
Proudly Powered by Blogger.
back to top